ZZP-er

Administratiekantoor voor de ZZP-er

Op een mooie dag bedenkt u dat u ZZP’er wilt worden. ZZP staat voor Zelfstandig Zonder Personeel, dit betekent dat iemand die ZZP’er wordt gewoon als privépersoon een bedrijf start en ondernemer wordt. Alleen kiezen ZZP’ers bewust niet voor het uitbouwen tot een groots bedrijf met veel personeel. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste drijfveer om ZZP’er te worden de drang naar vrijheid is. Het volop met je vak bezig zijn zonder daarbij afhankelijk te zijn van een bedrijf met allemaal regeltjes is ook een belangrijke reden. Een eigen bedrijf starten om meer geld te verdienen is meestal niet de drijfveer, maar het kan wel een prettig gevolg zijn van succesvol ondernemen.

Kenmerken ZZP-er

Jaarlijks starten circa 100.000 mensen een eigen bedrijf, vanuit ieder vak ontstaan ZZP’ers met een verschillende invalshoek. Veelal heeft een startende ZZP’er een ruime tot zeer ruime werkervaring bij diverse bedrijven opgedaan. Daarbij zijn twee groepen zichtbaar: verreweg de grootste groep start vanuit een loondienstverband een eigen bedrijf omdat ze vinden dat ze aan aantal zaken zelf beter kunnen. Ook is starten vanuit een uitkeringssituatie populair omdat vakmensen niet thuis achter de geraniums willen met een uitkering, maar daadwerkelijk in hun eigen inkomen willen voorzien.

Waarover dient een ZZP’er te beschikken?

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat u alle veilige wegen los gaat laten, u handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt het een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als uw product of dienst die u aan gaat bieden geen kwaliteit heeft valt u snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. U zult een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Vroeger in loondienst werd alles voor u geregeld, nu moet u dat zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.

Maak een plan en wees kritisch

Zomaar in het diepe springen wekt bewondering maar maakt de kans op verdrinken groter. Daarom is het goed een plan te maken, al is het maar op de achterkant van een sigarendoos. Maak een inventarisatie van uw sterke punten, zwakke punten, een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, auto, kapitaal, automatisering etc. kijk welk inkomen u beslist nodig heeft, kijk of er vraag is naar uw product of dienst, kijk wat er betaald wordt in de branche etc. Bespreek uw plannen ook goed met uw partner, kijk welk risico u neemt en of dat realistisch is. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar uw plan te kijken. Kritiek is nooit leuk maar het opent wel uw ogen. Als u dan nog positief bent ga er dan voor met volle inzet.

Onze adviseurs hebben uitgebreide kennis en ervaring met ZZP-ers en kunnen u helpen met de antwoorden op vragen zoals:

  • Hoeveel opdrachtgevers heb ik nou precies nodig?
  • Mag ik mijn vrouw ook een arbeidsbeloning toekennen?
  • Moet ik de auto nu op de zaak zetten of privé houden?
  • Heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Heeft u interesse in een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs of accountants, vraag dan een adviesgesprek aan op onze contact pagina.